B.H.Kristiansen

Beksinski

Beksinski er en av de malerne hvor man ikke går upåvirket ifra. Verkene hans er dystre scenarioer, på grensen til abstrakt, og de har oftest et motiv som bunner i en menneskelig følelse eller mangel på sådan. Men det er teknikken som imponerer mest, detaljene og strukturen er fascinerende. Mange av elementene kan synes å være rene tekniske eksperimenter, bilder av skjelettaktige strukturer og mangedobling av disse, gir en merkelig gjenkjennelsesfaktor som gjør bildene desto mer uutgrunnelige.

Av litteraturen kan det virke som Beksinski var en kompleks person – hvilket han sikkert også var på mange måter – men personlig tror jeg at denne sjokk-faktoren er noe han brukte bevisst, mer som et verktøy enn noe annet. I seinere verk er fargene tonet ned og det er mer relieff i bildene enn tidligere. Det fremhevede bildet er et ypperlig eksempel på denne tidlige mer realistiske metoden.